Eindeloos India

 

Inspiratie sessies 28 oktober in de Doelen

16:00 uur – 16:30 uur | Inspiratiesessie met Sieta Autar-Matawlie en Savitrie Marhe

Sieta Autar-Matawlie

Sieta Autar-Matawlie

Streven naar Empowerment door

Abhilasha Global Serve

In het bruisende hart van Den Haag staat Sieta Autar-Matawlie bekend als een gedreven advocaat met oog voor de samenleving. Sieta Autar-Matawlie vervult de belangrijke rol van secretaris bij Stichting Vrienden van het Surinaams Recht. Deze non-profitorganisatie heeft als doel de democratische ontwikkeling in Suriname te bevorderen en draagt bij aan het versterken van de rechtsstaat in dit land.

Naast haar juridische werkzaamheden maakt Sieta impact die verder reikt dan de muren van de rechtbank. Als voorzitter van Stichting Abhilasha Global Serve, een organisatie die zich inzet voor positieve verandering, zet zij zich met hart en ziel in voor de empowerment van meisjes en jonge vrouwen, zowel in Suriname als in India.

De missie van Stichting Abhilasha Global Serve is helder en inspirerend: het bieden van kansen en mogelijkheden aan meisjes, hen aanmoedigen om hun dromen na te jagen en hun volledige potentieel te bereiken. Deze stichting gelooft dat het recht op onderwijs, gezondheidszorg en persoonlijke groei universeel is en dat dit recht niet beperkt mag worden door geslacht, afkomst of sociale omstandigheden. In de praktijk betekent dit dat Abhilasha Global Serve verschillende projecten ondersteunt die gericht zijn op de ontwikkeling van meisjes en jonge vrouwen.

Tijdens interactieve voordrachten neemt Sieta haar publiek mee op een reis van bewustwording en actie. Ze daagt mensen uit om uit hun comfortzone te stappen en samen met haar te onderzoeken welke kleine stappen ze kunnen zetten om het verschil te maken. Sieta Autar-Matawlie en Stichting Abhilasha Global Serve laten zien dat één persoon en één organisatie een verschil kunnen maken in de levens van velen.

Savitrie Marhe

Savitrie Marhe

Een Levensverhaal van Erfgoed en Emancipatie

 

Het verhaal van Savitrie Marhe is een boeiende reis door de tijd waarin haar leven gevormd werd door een rijke mix van culturele invloeden en persoonlijke inzet voor emancipatie. Haar reis begon met het behalen van haar diploma aan de pedagogische academie, gevolgd door 13 jaar toegewijd lesgeven. In 1996 maakte ze een overstap naar haar rol als bureauredacteur bij de Organisatie voor Hindoe Media.

Actief betrokken bij de Raad voor Religie en Levensbeschouwing in Rotterdam, draagt Savitrie bij aan het bevorderen van interculturele dialoog en begrip. Een erfgoed dat diep geworteld is in haar familie zijn de meer dan 150 jaar oude sieraden van haar grootmoeder. Deze sieraden waren niet alleen kostbaar in esthetische zin, maar ook als financiële zekerheid. In tijden van nood konden sieraden worden verkocht of verpand, waardoor families grond konden kopen, huizen konden bouwen of nieuwe ondernemingen konden starten, zoals landbouw en handel. Het ondernemersbloed stroomt ook door de aderen van Savitrie’s familie.

Haar vader en oom waren oorspronkelijk jonge rijstboeren, maar ontdekten in de jaren ’50 de groeiende vraag naar zilver in Europa. Dit leidde tot het begin van hun zilverhandel, waarmee ze hun eigen succesvolle onderneming hebben opgebouwd. Tot op de dag van vandaag blijft het kopen van zilveren en gouden sieraden een diepgewortelde traditie onder Hindoestanen wereldwijd, een traditie die het erfgoed en de ondernemingsgeest van Savitrie’s familie weerspiegelt.

 

18.30 uur – 19:00 uur | Inspiratiesessie met Ragheni Ghogli

Ragheni Ghogli Portret

Ragheni Ghogli

De Kunst van Expressie en Inspiratie

 

Ragheni Ghogli, een getalenteerde beeldend kunstenares en kunstdocent in het voortgezet onderwijs, is een creatieve ziel die haar artistieke visie weeft met diepe persoonlijke betekenis. Haar kunstwerken zijn levendige meesterwerken van abstracte schilderkunst, waarin schitterende kleuren, glinsterend goud en de rijke sporen van haar Hindoestaanse wortels harmonieus samenkomen.

Maar haar kunst is meer dan alleen visuele pracht; het is een uiting van haar diepgaande verbinding met duurzaamheid en zingeving. Deze thema’s vormen een rode draad in haar werk, waardoor haar schilderijen een diepere laag van betekenis en reflectie bevatten.

In haar inspiratie talk neemt Ragheni je mee op een persoonlijke reis. Ze deelt haar verhaal en opent deuren naar introspectie door het stellen van de eenvoudige, maar diepgaande vraag: “Wat maakt jou gelukkig?”. In een wereld waarin we vaak worden meegesleept door de dagelijkse sleur, spoort Ragheni aan tot zelfreflectie en het durven nastreven van datgene wat ons gelukkig maakt.

Ragheni moedigt haar publiek aan om hun eigen passies en dromen te omarmen, net zoals zij dat heeft gedaan in haar kunst. Ze laat zien dat geluk en voldoening te vinden zijn in het najagen van datgene wat ons hart doet zingen.

Speciaal voor Eindeloos India creëert Ragheni een installatie in de Doelen, waarin ze een ode brengt aan de muziekstroming “baithak gana”. Deze muziek, geworteld in de rijke Hindoestaanse traditie, weerspiegelt de diepe culturele schatten die Ragheni koestert en viert in haar kunst.

Sponsoren en Partners

Kooijman Autar Logo
Fonds voor Cultuur Participatie