Nederlandse pagina
English Language
Roopa Panesar

Soumik Datta

Zaterdag 14 sept

Locatie: Het Concertgebouw Amsterdam

Zaal: Kleine Zaal

Concert start: 20:15 hrs

Duur van de voorstelling: 90 minuten

Ticket Prijs: €35-€25

Na zijn tournee door het Verenigd Koninkrijk en India strijkt sarod-virtuoos Soumik Datta voor een intiem concert neer in de Kleine Zaal. Stevig geworteld in de traditionele Indiase muziek, streeft hij naar het behoud van eeuwenoud muzikaal erfgoed en tegelijkertijd brengt hij de universele én persoonlijke waarden die in de muziek tot uiting komen naar het nu. Zijn nieuwe voorstelling Mone Rekho (‘herinneren’) prikkelt de verbeelding.

Dit concert wordt mede gepresenteerd door DesiYUP en Het Concertgebouw

Soumik Datta

Soumik Datta is een absolute meester op de sarod, een 19-snarige fretloze luit. En hij is nog veel meer dan dat, hij is ook veelzijdig componist, producent, bandleider, tv-presentator en artistiek directeur van de Soumik Datta Arts charity. Enerzijds is Soumik Datta stevig geworteld in de traditionele (Indiase) muziek, en streeft hij naar het behoud van eeuwenoud muzikaal erfgoed. Anderzijds gebruikt hij hedendaagse kunstvormen om op een actuele manier de dringende problemen van deze tijd aan de kaak te stellen en aan te pakken. Waarbij muziek volgens hem kan dienen als een ‘cultureel anker’, dat het gevoel van gemeenschap, identiteit en erfgoed kan versterken en op krachtige manieren mensen van verschillende achtergronden kan bereiken. De afgelopen jaren kreeg Soumik nog meer bekenheid door de legendarische artiesten en ensembles met wie hij samenwerkte, zoals Beyonce, Jay-Z, Bill Bailey, Nitin Sawhney, Anoushka Shankar, Arijit Singh, Akram Khan, Javed Akhtar, het London Philharmonic Orchestra en het City of London Sinfonia.

Mone Rekho

Wat is de prijs van vergeten? Wat ontstaat er als we ons dingen verkeerd herinneren? Mone Rekho (‘herinner’ in het Bengaals) is een meeslepend concert dat onderzoekt hoe de schoonheid en complexiteit van Indiase muziek transformeert door de veelzijdigheid het geheugen. Mone Rekho is ontstaan uit Soumiks gesprekken met ouderen in verzorgingstehuizen. In het concert wordt Indiase muziek verwoven met elektronica, visuele collages, filmscènes, persoonlijke anekdotes én humor. Begeleid door Gurdain Singh Rayatt op tabla en Camilo Tirado op live-effecten, beweegt Soumik zich tussen de rollen van student, verteller en meestermuzikant in een ruimte die verandert van concertzaal naar klaslokaal, van verzorgingstehuis naar de straten van Kolkata. Het publiek blijft achter met iets om over na te denken – van het herinneren van verloren herinneringen tot het leren van iets nieuws. Intiem en toch uitgesproken, Mone Rekho prikkelt de verbeelding.